Voleybol Plus

Mehrzad’ın yolu

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - SEPTEMBER 14: Morteza Mehrzadselakjani #2 of Iran celebrates a point against Ukraine at the RioCentral Pavilion 6 during day 7 of the Rio 2016 Paralympic Games at the Olympic Stadium on September 14, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Morteza Mehrzadselakjani yere oturup kollarını kaldırdığında boyu 1.80 santimetrenin biraz üzerinde. Ayaktayken ise 2.46 ve bu onu tarihin en uzun boylu sporcusu yapıyor. Aynı zamanda şu anda dünyanın en uzun ikinci insanı unvanına sahip. Ondan daha uzun sadece bir kişi var: Türkiye’den 2.49’luk Sultan Kösen.

Mehrzadselakjani’nin ya da bilinen kısa adıyla Mehrzad’ın, aşırı uzun boyu sebebiyle oldukça zorlu bir hayatı oldu. Ancak beş yıl önce bir gün voleybol sahasında oturdu ve hayatı değişti. Spor, onu ilerleyen dönemde bir yıldıza dönüştürebilir. Halihazırda dünya 1 numarası olan -paralimpik oyunlara yaptığı önceki yedi ziyarette tam beş altın ve iki gümüş madalya kazanmış- İran takımına bu yıl katıldı ve tesirini hemen gösterdi.

Çarşamba günü oynanan Ukrayna maçı esnasında oyuna girdiğinde de, Riocentro Pavilion’u dolduran taraftarlar gördüklerine inanamıyordu. Pasör olarak maça dahil olan Mehrzad, önce maç puanını getirdi ve sonrasında serviste bulduğu ace’le üç setlik galibiyeti tamamladı. Takımı adına sahada olduğu ilk maç ise oyunların dördüncü gününde oynanan Çin mücadelesiydi. Sadece ikinci sette belli bir süre sahada olmasında rağmen, ölümcül servisi orada da etkisini göstermişti.

Tabii İran’ın bu yeni spor yıldızının dev cüssesiyle sahaya yansıttığı avantaj aslında ona hayatı boyunca büyük bir bedel ödetti. Durumunun sebebi, büyüme hormonlarının aşırılığı sebebiyle oluşan akromegaliydi.

Sadece 16 yaşında boyu 1.90’a ulaşmış ve hızlı bir şekilde uzamaya devam ediyordu. Bu arada bir yıl öncesinde geçirdiği ciddi bisiklet kazası sebebiyle leğen kemiği ciddi şekilde kırılmış ve sağ bacağındaki büyüme durmuştu. Hatta şu anda iki bacağı arasındaki 15 santimetrelik uzunluk farkı sebebiyle sürekli olarak koltuk değneği veya tekerlekli sandalye kullanmak zorunda.

Yapılan araştırmalar da akromegali hastalarının, kanser ve kalp rahatsızlıkları açısından yüksek risk grubunda olduğunu söylüyor. Mehrzad’la aynı kaderi paylaşmakta olan pek çok kişi, genç yaşlarda hayatını kaybetmekte.

“Yalnızdım, depresyondaydım,” diyor Mehrzad ülkesinden bir televizyona, voleybol öncesi günlerini anlatırken. “Ancak hayatım oturarak voleybol oynayınca, yani bir sporcu olunca değişti.”

Takım antrenörü Hadi Rezaeigarkani onu televizyonda gördüğü anda potansiyelinin farkına varmıştı. Mehrzad da onu yanıltmadı. Yerel kulüplerde geçirdiği beş yıl sonrasında, Mart 2016’da milli takıma seçildi ve Rio’ya hazırlanmaya başladı.

“Biz ona paralimpik bir şampiyon olma şansını verdik” diyor Rezaeigarkani, “Onu tarih yazmaya hazırlıyoruz.”

Rezaeigarkani takımının yeni silahından bahsederken, “tüm kartlarımızı hemen göstermeyeceğiz” diyor. “Adım adım gideceğiz ama amacımız iki yıl içerisinde onu dünyanın en iyisi yapmak.”

“Eskiden tuhaf görünen bir çocuktu ama artık bir şampiyon olabilecek şansa sahip.”

Altın madalya yoluna ev sahibi Brezilya’yı da yenerek finale çıkan Mehrzad ve arkadaşları, pazar günü finalde Bosna Hersek ile karşılaşacak.

Kaynak: socratesdergi

İlgili Haberler

Down Sendromlu Öğrenciler, farkındalık için sahaya çıktı

admin

2. Ulusal Aday Hakem Kursu Bursa’da gerçekleştirilecek

admin

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’den Selçuk Keskin’e teşekkür plaketi

admin

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Ediyorum Devamını Oku...

Gizlilik & Çerez Politikası