Voleybol Plus

Avrupa Şampiyonası A Grubu:

Heyecanla beklenen Avrupa Şampiyonası Finalleri yaklaşırken gruplarda öne çıkanları,spot ışığını üstüne toplayacak isimleri,kaçırılmaması gereken maçları derledik.

A grubunda Macaristan,Polonya,Almanya ve Azerbaycan yer alıyor. Grup kendi dinamikleri içinde her sürprize açık görünüyor. Ayrıca Türkiye ve Rusya’nın da bulunduğu C grubuyla çapraz eşleşmeye girecekleri için üst sıralarda etabı tamamlamak turnuvadaki hikayelerine birkaç sayfa daha eklemek adına büyük önem taşıyor.

ALMANYA

Almanya Guidetti’den sonra o günlerdeki kadar yukarılara tırmanamadı. 2009,2011 ve 2013’te üst üste üç kere oynadıkları yarı finali iki kere de finalle taçlandırmış olmaları ise es geçilemeyecek bir hadise.

Guidetti’nin Hollanda Milli Takımı’na geçmesiyle yönetimi yardımcısı Felix Koslowski devraldı. Genç teknik adamın takımın potansiyelini oldukça iyi kullandığını söyleyebiliriz fakat tekrar o görkemli günlere dönebilmek için daha fazlasına ihtiyaç var. Tıpkı erkek voleybol takımlarının birkaç hafta önce kimse beklemezken finale çıkarak yaptıkları gibi…

Alman disiplinin her zaman göz korkutucu bir unsur olduğu aşikar. Son Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’ye kaybederek son dördün kıyısından döndükleri maç çoğumuzun hafızasında hala taze. Gruplarında da Polonya,Macaristan’la ve hatta Azerbaycan’la da rekabete girebilirler.

Bu sezona bakacak olursak Dünya Grand Prix İkinci grupta yer alan Almanya’nın, Kore mağlubiyetiyle başladığı grup etabında daha sonra maç kaybetmediğini;yarı finalde ise yine Kore’ye yenilerek üçüncü olduğunu görüyoruz. Takımın tecrübelileri Dürr,Brinker,Hanke gibi isimleri gölgede bırakan ikili ise Lipmann ve Geerties. Öyleki Lipmann YK Kim’i bile geride bırarak Dörtlü Finalleri en skorer olarak tamamlamayı başardı. Yine de bir isimden öte takım oyununa,sağlam manşet ve defans kurgusuna bağlı kaldıklarını söyleyebiliriz. Onları yıldırmanın yolu sürekli iyi servis atıp takımın “disiplin”ini bozmaktan geçiyor.

POLONYA

Polonya voleybolu en çok seven ülkelerden biri şüphesiz. Üst üste 2 Avrupa Şampiyonluğu kazandıkları,zirveye oynadıkları günler ise artık onlarca yıl uzakta. 2003’te ve 2005’te Glinka önderliğinde fırtınayı arkasına alan Polonya gün be gün eski formundan uzaklaşmıştı.

Şimdilerde kaptan Wolosz’un önderliğinde sahaya çıkıyorlar. Polonya,turnuvanın favorilerinden değil belki ama rakiplerine çelme takabilir. Almanya maçı gruptan avantajlı çıkmak için,Azerbaycan maçı ise güçlerini test etmek için uygun bir ortam sağlayacak. Takımın beyninin Avrupa’nın sayılı pasörleri arasında gösterildiği Polonya’da diğer dikkat çeken ayrıntı ise %70 gibi oranlarla servis karşılayan smaçör hattı. Sahada servis karşılamanın önemi her gün daha da öne çıkarken;manşeti düzgün 4 numara oyuncusunun değeri de kat kat artmış durumda. Pasöre iyi top getiren,pasörün gönlünce set kurduğu takımda hücum alternatifleri ise eski orta yeni pasör çaprazı Tomsia,Smarzek ve orta oyuncu Tokarska. Grupta Rahimova gibi,ilerlemeleri durumunda Vasileva,Kosheleva gibi sayı yükünü çeken rakibi yıpratan isimlere karşı zor durumlarda titremeyecek eli bulmak ise onların handikapı olacak unsurlardan.

Bu sene Dünya Ligi 2. Grup’ta finalde Güney Kore’yi 3-0 gibi net bir skorla mağlup ederek şampiyonluğu elde eden taraf oldular. Grup etabında oynadıkları dokuz maçtan yedisinden gülerek ayrıldılar.Avrupa Şampiyonası’na hazırlık döneminde ise ikili kamp maçlarında Hollanda karşısında galibiyetten uzak kaldılarsa da Çek Cumhuriyeti’ne karşı üstünlük kurmayı başardılar. 2019 Avrupa Şampiyonası’nın bir ayağına da ev sahipliği yapacak Polonya’nın yolu nerede bitecek,çok yakında göreceğiz…

AZERBAYCAN

Avrupa’daki en iyi derecesi 2005’te dördüncülük olan Azerbaycan,sezona Hollanda’yı Dünya Şampiyonası Elemeleri’nde geride bırakarak girdi ve dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Adeta “sayı makinesi” olan Polina Rahimova ve ev sahibi olma faktörü onların büyük avantajlarından.

Grand Prix’de mücadele etmeyen Azerbaycan’ın bu yaz oyunun üstüne ne kadar koyduğunu kestirmek güç ama İtalya’yla oldukça fazla hazırlık maçı yaptılar,Syyla ve Malinovsuz rakiplerini de bir hayli zorladılar. Özellikle şu sıralar Azerbaycan’da devam eden ikili kamplarında bazı maçlarda Rahimova’dan bile çok sayı alan Mammadova göz dolduruyor. Bu da Rahimova’ya yeterli önlemi alan rakipler karşısında üstünlük kurabilmek için oldukça şeyi değiştirebilecek bir B planına sahip olabilecekleri anlamına geliyor. Türkiye’nin karşısına çıkması beklenen Azerbaycan’ı yakın geçmişte Avrupa Oyunları Finalleri’nde geçmeyi başarmıştık. Bu olası eşleşmeden çıkacak sonuçta gülen taraf kendini son dörde atmayı başaracak.

MACARİSTAN

Oldukça zor bir gruba düşen Macaristan için ilk hedef kendilerini play-offlara atmak olacak. Tecrübe ve tanınırlık açısından Almanya ve Polonya gibi iki ekolun yanı sıra ev sahibi Azeriler karşısında bir peri masalı yazmak Dora Horvath’ın da eksikliğinde oldukça zor görünüyor.

Jan de Brandt’la birlikte 2015 yılında Avrupa Ligi’ni kazanıp çıkışa geçen Macar voleybolunun son tarihi başarısı ise birkaç ay önce Dünya Grand Prix 3.Grup’u şampiyon bitirmek oldu. Yine de yanıltma olmaması adına,Trinidad Tobago,Kamerun gibi ekiplerle mücadele ettiklerini hatırlatmakta fayda var. Takımın yeni nesil “Horvath”ı Szakmary’e sayı yükü paylaşma konusunda Dekany eşlik ediyor. İlerleyen dönemde Avrupa arenasında isimlerini duyurabilirler belki ama bunun büyük bir başarıyla, bir iki hafta içinde gerçekleşmesi için gerçekçi olmak gerekirse tam anlamıyla bir “mucize”ye ihtiyaçları var.

İlgili Haberler

Aydın BŞ’den 3’te 3

admin

Seramiksan’dan üzücü haber !

admin

Afyon Bld. Yüntaş galibiyetle tanıştı

admin

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Ediyorum Devamını Oku...

Gizlilik & Çerez Politikası